KIÁLLÍTÁS A VÁROSHÁZA GALÉRIÁBAN

2009. február 2-án 17 órakor ünnepélyes keretek között nyitottuk meg Frech’ Gábor tanár úr Gyökerek című kiállítását, melyen az iskola fafaragó szakköröseinek munkái is megtalálhatók.

A megnyitón köszöntőt és művészeti-szakmai megnyitót mondott Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár, iskolánk volt tanítványa, aki nagy szerepet játszott kollégánk művészetének alakításában is.

A közönséget énekkarunk képviselői népdalokkal, Liptainé Natkai Krisztina tanárnő verssel köszöntötte. László Pál – aki az iskola bejáratánál található Gulner-szobrot faragta – saját készítésű tamburáján zenével üdvözölte a fafaragókat, s a közönséget.

A kiállítás február 13-áig megtekinthető a Városháza Galériában (1184 Budapest, Üllői út 400.)

Kerekes Elek

 

A kerületi portál (bp18.hu) tudósítása az eseményről:

Gyökerek

Szerző: Fülep Erzsébet

Frech’ Gábor és a Gulner Gyula Általános Iskola fafaragó szakkörösei „Gyökerek” című kiállítása február 2-án  nyílt meg a Városháza Galériában. A rendezvényen Kerekes Elek, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár méltatta a mestert és tanítványait. Közreműködött a Gulner iskola énekkara, László Pál és Liptainé Natkai Krisztina.

„Másodikos kisiskolás voltam, amikor Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta szárnyai alá kerültem. Fát faragni már többé kevésbé tudtam, miután apámtól tanulgattam (Fresch’ Ottó fafaragóművész), de a rajzolással voltak nehézségeim” – mondta  Frech’ Gábor. „Azt nem mondhatom, hogy rajzolni sikerült megtanítani Gitta néninek, de kialakult a saját látásmódom".
Azért a rajzolás gyakorlása nem volt eredmény nélküli, ugyanis 1979-ben a Nemzetközi Gyermekév alkalmából meghirdetett rajzversenyt Gábor megnyerte.
A felnőtteknek meghirdetett szakkör nyári táboraiban is rendszeresen részt vett, és beiratkozott az úttörőház rajzszakörébe is, melyet Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta vezetett. Innen nőtt ki a fafaragó szakkör is, melyet édesapja, Frech’ Ottó vezetett. Ezt a tevékenységet néhány év múlva „megörökölte” és 14 évesen már fafaragószakkört vezetett.

A Steinmetz Miklós Gimnáziumban (ma Hunyadi) érettségizett, majd a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző faszobrász szakát végezte el. Többek között dolgozott szakoktatóként, képesítés nélküli tanárként, ám néhány év múlva megszűnt a szakiskola rész. Ekkorra már  Frech’ Gábor tudta, hogy nemcsak édesapja, hanem édesanyja pályájához való vonzódását is örökölte. Így elvégezte levelező tagozaton a tanárképző főiskolát. Nyolc éven át tanított Gálon, majd 1999-től a Gulner Gyula Általános Iskolában okítja a gyerekeket, technika, rajz, dráma, mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyakra, valamint fafaragó
A művészeteknek egy másik ága is „megfertőzte”, így 1988-tól tagja az Ascher Oszkár Színpadnak, ahol minden évben új darabot mutatnak be, és rendszeresen szerepel különböző kulturális rendezvényeken.
Azonban az alkotómunkát sem hagyta abba, rendszeresen részt vesz nemzetközi fafaragó táborokban. Köztéri alkotásai megtalálhatók az erdélyi Tusnádfürdőn, Felvidéken, Budapesten a 301-es parcellában, valamint kopjafái Pestszentlőrincen. Többek között részt vett a pestszentlőrinci Hét vezér fafaragásában, a Béke téri kopjafák elkésztésében, a tusnádfürdői magyar történelmi szoborpark munkálataiban, a csicsói Hét vezér, Szent István  szobor elkészítésében...

Szomorú feladatként hárult rá, hogy öccse, szülei, rokonai, barátai kopjafájának megfaragásában is részt kellett vennie.
Munkáiban fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapnak az egyházi témák, a család, a szeretet és a magyarság.

 A Gulner Gyula Általános Iskola fafaragószakkörében a gyerekek a laposfaragástól a domborműveken át a szobrokig megismerkedhetnek a faragás rejtelmeivel.
Az évek során több gyermekmunka díszíti a Gulner iskola udvarát. Ezeket az alkotásokat méretüknél fogva nem lehetett bemutatni a  Városháza Galériában. A kiállítás február 13-ig látogatható  polgármesteri hivatal nyitva tartási idejében. 

2009. február 3.
forrás:  www.bp18.hu/kerulet/hirek/


Szakköröseink munka közben:


 


 vissza az életképekhez                vissza a navigáláshoz
 

A 4. a látogatása a kiállításon

2009. február 6-án a Gyökerek című kiállításon jártunk. Iskolánk tanára, Frech' Gábor bácsi faragott munkái és a fafaragó szakkörösök munkái voltak kiállítva. Kevesebb volt a szakkörösök munkája. Tehát szinte minden mű Gábor bácsié volt. Minden osztály megnézhette. Nem volt nehéz oda menni, mert közel volt. Nálunk tetszett mindenkinek, és azt mondták, hogyha ők próbálnák meg, néhány ujjukba kerülne.
Emlékezetes volt és persze gyönyörű. Remélem egyszer nekem is fog menni egy kis szobrocska.

Pádár Adrienn 4. a


 


 vissza az életképekhez                vissza a navigáláshoz