A biztonságos iskola mozgalom
minikonferenciájáról

2010. április 21-én délután rendezte iskolánk a Biztonságos Iskola Mozgalom Gulneres Minikonferenciáját.

A Bűnmegelőzők Országos Szakmai Szövetsége a Budapest Főváros Városrendészeti Bizottsága támogatásával a 2009/2010. tanévben több hónapos kampányt indított el, amelynek mottója:

…hogy az erőszak ne legyen az életforma része!”

 összefogás az erőszakmentes társadalomért

A programsorozat részeként a Gulner Gyula Általános Iskola, (a Biztonságos Iskola Mozgalom bázisiskolája, az Erőszakmentes, egészségtudatos iskola cím birtokosa) szakmaközi kiskonferenciát szervezett a kerületi közoktatási, gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó intézmények, civil szervezetek számára a proszocialitásra nevelés érdekében végzett jó gyakorlataink bemutatására.

2010. április 21. 15 órakor a Gulner Gyula Általános Iskola könyvtárában bensőséges hangulatú, humorral és mozgásos játékokkal fűszerezett előadásokat hallgattak meg az iskola pedagógusai, a Fővárosi Közterület-felügyelet, Csibész Gyermekjóléti Szolgálat és a Budapesti Esélyek Háza munkatársai, a kerületi iskolákból és óvodákból érkezett érdeklődők.

Témák és előadók voltak:

1500- 1530:
Biztonságos Iskola Mozgalom
Molnárné Posta Júlia gyermek- és ifjúságvédelmi felelős
Gulner Gyula Általános Iskola

1530- 1600:
A mentálhigiénés foglalkozások tapasztalatai
Farkas Lászlóné mentálhigiénés pedagógus, kineziológus
Reform Régió Közhasznú Egyesület

 Szünet: 1600- 1615  

1615- 1645:
A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) tevékenységei
Kiss László DIA koordinátor
 

A minikonferenciát Dr. Nyári Katalin (egyetemi docens, kriminológus), a Mozgalom megalkotója nyitotta meg, köszönetet mondva a Mozgalom bázisiskoláinak, köztük a Gulner Gyula Általános Iskola nevelőtestületének. Elismerésképpen értékes emlékplakettet adott át Molnárné Posta Júlia programkoordinátornak a mozgalom 10 éves jubileuma alkalmából.

Molnárné Posta Júlia a Biztonságos Iskola Mozgalom elméleti, és az iskolánkban működő gyakorlati munka tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal.

Az előadás alatt a jelenlévők kipróbálhatták azt a különleges színes ceruzát, amelyet a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya (Témák: Felelős állattartás, Zöld területek védelme, Utcai szabálysértések és jogkövetkezményeik, Közlekedési ismeretek) által szervezett anti-graffity csoport tagjai (6-8. osztályos tanulók 15 fő) használnak a fenti témákban meghirdetett plakát- és szlogenverseny pályamunkáinak elkészítéséhez.

Farkas Lászlóné mentálhigiénés pedagógus a gyakorlatban is bemutatta az általa alkalmazott feszültségoldási és tanulási képességeket javító játékos gyakorlatokat, a kollégákat táncba invitálva oldotta a délután fáradtságát.

Több éves munkájának eredményét mutatta be, a gyermekekről készült fényképek és videók segítségével. A gulneres nevelőtestület mosolyogva nézte a jelenleg hatodikos évfolyamról az első tréningeken, az akkor negyedik osztályos gyermekeinkről készült pillanatfelvételeket, a meghívott vendégek pedig a képeken megjelenő játékos, örömteli érzést láthatták meg.

A szünet alatt lehetőség nyílt arra, hogy az elhangzott előadásokkal kapcsolatban felmerült kérdéseket a hallgatók feltegyék.

A munkakapcsolatok kialakítására is alkalmas szünet után Kiss László, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány tevékenységeit mutatta be, rávilágítva arra, hogy a Biztonságos Iskola Mozgalom és a DIA célkitűzései közötti közös pontok tették lehetővé az iskola és a DIA közötti hatékony együttműködést.

A „Közöd?! Legyen hozzá közöd!” pályázati programmal a tanulók szociális érzékenységét és társadalmi felelősségét; szociális és életviteli kompetenciáik (készségek a mindennapi életben és a munkaerőpiacon való érvényesüléshez) fejlesztését; vezetői készségeik (másokat inspirálni tevékenységre, élő példát szolgáltatni erre) alakítását célozták. A program kiemelt eseménye az Önkéntes Fiatalok Napján, 2010. április 24-én lesz. A környezetszépítéssel eltöltött nap minden előzetes munkálatát (ötlet, ütemterv, költségvetés, munkacsoportok kialakítása, média-megjelenés, végrehajtás) a tanulók végezték, s ezen a napon is az övék a fő szerep.

MPJ


Molnárné Posta Júlia gyermek- és ifjúságvédelmi felelős
előadása részvételünkről a Biztonságos Iskola Mozgalomban:
lap tetejére


 vissza az életképekhez        vissza az BIM-oldalra        vissza a navigáláshoz