Az Illatos úton jártunk

A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai által tartott foglalkozássorozat részeként 2010. december 9-én a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén, ismertebb nevén az Illatos úti Ebrendészeti telepen jártunk.

A gyerekek előzőekben megismerték a felelős állattartás szabályait, amelyekről bővebben ti is tájékozódhattok a http://www.youtube.com/watch?v=CvXR7QEH6Zc linken látható kisfilmből.

A fagyos, szeles időben busszal utaztunk a telepre, ahol dr. Kozma Tamás főállatorvos várt bennünket.

Végigsétáltunk a kennelek mellett, ahonnan nyugtalan kutyák ugattak meg bennünket, de ahogy arrébb léptünk, szomorú szemmel néztek utánunk. Megnéztük az orvosi szobát, ahol egy sérült kutyus lábát kötözték. Láttuk a cicákat is, akiknek szintén gazdira volna szükségük. Dr. Kozma Tamás főállatorvos minden lényeges tudnivalót elmondott közben arról, hogy az állatok hogyan kerülnek ide, és a gondozásukkal kapcsolatban mennyi mindent kell figyelembe venni.

 „Az Ebrendészeti Telep nem vidám hely, nem könnyed hétvégi program, még akkor sem, ha az állattartás körülményei az évek során folyamatosan javultak. Ennek ellenére rá kell szánnod magad: ki kell jönnöd, hogy lásd, kik azok a kutyák, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre. Hozd magaddal családodat, jó szándékú barátodat is, hogy átérezzék milyen tragédia egy állat számára, ha magára marad.

Kevesen tudják, hogy a bekerült állatok kétharmadát maguk a gazdák hozzák ide, mert megunták őket, vagy nem kívánják orvosi kezelésük költségeit vállalni.

Gyere, nézz körül, beszélj velünk, és a látottakat oszd meg ismerőseiddel: segíts megváltoztatni környezeted gondolkodását, hogy mindenki számára természetessé váljon a felelős állattartás!”

A fenti idézetet, az állatok örökbefogadásával kapcsolatos információkat megtaláljátok az alábbi linken:

http://www.vigyelhaza.hu/az-illatos-utrol.html

http://www.vigyelhaza.hu/fogadj-orokbe.html

Nehéz érzelemmentesen beszámolót írni a látottakról, ezért az alábbiakban pár mondattal foglaljuk össze a leglényegesebb információkat a telepről:

Az Illatos úti Ebrendészeti Telep a Fővárosi Önkormányzat intézménye. Nem menhely, hanem költségvetésből gazdálkodó intézmény, a Fővárosi Közterület-felügyelet szervezeti egysége.

 A Telep állategészségügyi feladatai:

- a Főváros közigazgatási határain belül, belterületen a kóbor kutyák befogása;

- az önkormányzatok jegyzői által elkobzott kutyák átvétele,

- az embert mart állatok hatósági megfigyelése.

A Telep állategészségügyi szolgáltatásai:

- a tovább tartani nem szándékozott kutyák („megunt állatok”) átvétele a lakosságtól (ezek az állatok azonnal, várakozási idő nélkül gazdához juttathatók);

- a tulajdonos kérésére a gyógyíthatatlanul beteg, idős állatok elaltatása.

A kóbor állatokról, kisállat-tetemekről, leadni kívánt állatokról bejelentést lehet tenni a hét minden napján 07.00 és 19.00 óra között a (06-1)280-6832-es telefonszámon.

Telep címe: 1097 Budapest, Illatos út 23/a

Telefon: (00-36-1-)280-6832

E-mail cím: ebtelep@kozterulet-felugyelet.hu

A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepének vezetője:

Dr. Kozma Tamás főállatorvos
 

Köszönjük a lehetőséget, hogy a valóságban is láthattuk ezt a nehéz,
sok türelmet és gondoskodó szeretetet igénylő munkát,
amelyet az Ebtelep munkatársai végeznek.


A 6. a osztály és Júlia néni

 


 vissza az életképekhez                vissza a navigáláshoz